רוב עבירות התעבורה, גוררות עמן רישום נקודות בעת קבלת דו"ח. צבירת נקודות תעבורה עשויה להוביל להטלת סנקציות כבדות על הנהג, זאת בצירוף לקנסות המוטלים בעבור כל עבירה.
אולם בתנאים מסוימים, ניתן למחוק את נקודות התעבורה או שהן נמחקות באופן אוטומטי. מהי שיטת הניקוד? כיצד ניתן למחוק נקודות תעבורה באופן יזום ומדוע חשוב לעשות זאת? כל התשובות לפניכם.
איך עובדת שיטת הניקוד?
שיטת הניקוד היא שיטה על פיה כל עבירת תעבורה שווה מספר נקודות תעבורה מסוים, כאשר עבירות התעבורה הקלות שוות 2 נקודות ואילו עבירות התעבורה החמורות יותר שוות 10 נקודות.
מטרת השיטה היא לעקוב באופן איכותי אחר נהגים בעלי הרשעות חוזרות ונשנות, כך שבכל עבירת תנועה שמבצע הנהג, נקודות תעבורה נוספות מצטברות לחובתו.
כאשר הנהג צבר מספר נקודות העולה על הרף הקבוע, יוטלו על הנהג סנקציות מסוימות המכונות "אמצעי תיקון", שיידרש להשלים כתנאי לאיפוס הנקודות.
סנקציות אלה מוטלות במידה שהנהג צבר יותר מ12 נקודות תעבורה, ויהיו חמורות יותר ככל שמספר הנקודות שצבר גדל.
עד מתי תקפות נקודות תעבורה?
נקודות תעבורה תקפות עד למועד בו חלפה תקופת הזמן הנדרשת למחיקה אוטומטית של הנקודות, ובתנאי שהנהג השלים את אמצעי התיקון הנדרש.
תקופת הזמן שלאחריה יימחקו נקודות התעבורה, משתנה בהתאם למספר הנקודות שצבר הנהג:
במידה שהנהג צבר בין 12-22 נקודות תעבורה, הנקודות יימחקו לאחר שנתיים מיום ביצוע העבירה האחרונה, וזאת בתנאי שהנהג לא יורשע בעבירת תעבורה נוספת במהלך התקופה.
בצבירת מספר נקודות זה, הנהג יידרש לעבור קורס נהיגה נכונה בהיקף 12 שעות על מנת שהנקודות יימחקו.
במידה שהנהג צבר בין 24-34 נקודות תעבורה, הנקודות יימחקו לאחר ארבע שנים מיום ביצוע העבירה, כאשר אמצעי התיקון הנדרש מהנהג הוא מעבר של שני קורסי נהיגה נכונה: קורס בסיסי וקורס מתקדם.
בצבירת 36 נקודות ומעלה, הנקודות יימחקו לאחר ארבע שנים מיום ביצוע העבירה האחרונה, ואמצעי התיקון הנדרשים הינו פסילת רישיון לתקופה של 3 חודשים.
כאשר הנהג צבר 36 נקודות ומעלה בפעם השנייה תוך שש שנים, הנקודות יימחקו לאחר ארבע שנים מיום ביצוע העבירה האחרונה.
אמצעי התיקון הנדרשים הינם מעבר מבחן נהיגה עיוני נוסף, מעבר מבחן נהיגה מעשי נוסף ופסילת רישיון לתקופה של 9 חודשים.
כיצד ניתן למחוק נקודות תעבורה לפני תקופת ההתיישנות?
ניתן למחוק נקודות תעבורה לפני תקופת ההתיישנות במספר דרכים:
הגשת בקשה להישפט – יש באפשרותו של הנהג להגיש בקשה לעמוד לדין בגין עבירת התנועה שהובילה למתן הנקודות.
אפשרות זו עשויה להוביל להפחתת מרבית הנקודות ואף לביטול העבירה בכללותה. קרי, ביטול הנקודות.
במסגרת אפשרות זו ניתן להגיע להסדר טיעון עם התביעה – ייעוץ וייצוג נכון של עורך דין תעבורה, עשוי להוביל להסדר טיעון שיפחית את הנקודות שניתנו לנהג בגין עבירת התנועה שביצע.
המרת הדו"ח לאזהרה – בחלק מהמקרים, כאשר הנהג עומד בתנאים הקבועים, ניתן להמיר את הנקודות שקיבל הנהג בגין עבירת התנועה לאזהרה.
יש לציין כי לא בכל סוגי העבירות ניתן להמיר א הדו"ח לאזהרה.
האם חשוב למחוק נקודות תעבורה?
אכן, חשוב למחוק נקודות תעבורה. זאת בעיקר בשל העובדה שמחיקת הנקודות עשויה להפחית את חומרת הסנקציות המוטלות על הנהגים, ובמקרים מסוימים אף לבטל אותן.
ככל שהנהג צבר יותר נקודות תעבורה, כך הסנקציה המוטלת עליו היא מהותית וכבדה יותר.
סנקציות אלו, מאלצות את הנהג להשקיע זמן, מאמצים וכסף, במטרה למלא אחר הדרישות, ולזכות ברישיונו חזרה.
מבחן נהיגה עיוני ומעשי, קורסי נהיגה בסיסיים ומתקדמים, ובמקרים חמורים שלילת רישיון לתקופת זמן מסוימת, עשויים להכביד מאוד על התנהלותו היום יומית של הנהג, ולפגוע באיכות חייו.
כך, מחיקת נקודות תעבורה באופן יזום, חיונית שכן היא מונעת מהנהג התעסקות מתישה וארוכה בשמירה על רישיון הנהיגה.
לסיכום, במקרה שצברתם מספר רב של נקודות וברצונכם לטפל בעניין, מומלץ לפנות לעורך דין תעבורה לקבלת ייעוץ משפטי. חשוב לציין כי פנייה לעורך דין תיעשה עם קבלת הדו"ח ולפני ששילמתם את הקנס בגינו.
עורך דין תעבורה מנוסה ומקצועי, עשוי להעלות את סיכויי הצלחתכם ולהביא להפחתה ואף לביטול נקודות התעבורה הרשומות לחובתכם.